L’1 de juny entra en vigor la nova estructura de tarifes elèctriques promoguda per la Comissió Nacional del Mercat i la Competència (CNMC). Afectaran tots els consumidors i sectors. En aquesta entrada del blog t’expliquem com aprofitar les noves tarifes per estalviar a final de mes.

PRINCIPALS CANVIS

En el segment domèstic, es passarà d’un o dos períodes de facturació a tres, en funció del contracte signat pel consumidor. En el segment de subministrament de major potència, s’aplicaran sis períodes de facturació diferents al llarg de l’any en tots els casos, cosa que fins ara només es produïa en mitja/alta tensió. En tots els casos hi haurà hores més cares i més barates que haurien de fomentar un ús energètic més constant en l’àmbit del sistema elèctric.

L’objectiu és garantir un subministrament estable, de qualitat i competitiu. En el cas del consumidor domèstic, qui hagi decidit acollir-se a una tarifa sofisticada que inclogui descomptes en hores concretes del dia, aquests senyals de preus promoguts per la CNMC quedaran emmascarats per una oferta suposadament imbatible. Alerta consumidor! Calcula-ho bé i no actuïs per intuïció. Si no coneixes els teus consums horaris, no pots saber si et val la pena una oferta d’aquestes. Som tècnics, ens hem de basar en les dades i no en les intuïcions.

COM ESTALVIAR

En general, s’espera una reducció del terme fix de potència i un increment del terme variable o de consum. Aquest canvi afavoreix la millora de l’eficiència energètica i la reducció del consum elèctric, cada kWh que estalviïs tindrà més valor que fins ara. Les noves hores punta, amb el preu més alt, coincideixen amb les de major radiació solar, la qual cosa beneficiarà els consumidors que disposen de plaques solars i poden realitzar autoconsum. D’altra banda, durant els caps de setmana les hores sempre seran vall, més barates. Les persones amb carregadors de vehicles elèctrics han de ser conscients que el preu de l’energia serà molt diferent en funció del moment en què decideixi carregar el seu vehicle.

Amb els nous criteris de potència i facturació d’excedents, els consumidors amb una de les noves tarifes 3.0TD o 6.1TD han de revisar i analitzar periòdicament la corba de càrrega de les seves instal·lacions per a optimitzar la seva potència contractada, una acció clau per evitar augments significatius de la facturació elèctrica. El consumidor ha d’interioritzar que pagar algun excés de potència demandada sempre pot sortir rendible gràcies al pagament d’un terme fix més ajustat la resta de l’any. Això és especialment important per als consumidors que requereixen potències elevades només en moments puntuals o no de forma continuada.

CONCLUSIÓ

Els canvis que venen obliguen el consumidor a estar a l’altura i respondre a la nova normativa aplicant criteri i coneixement. És molt recomanable que el consumidor confiï en experts que coneguin en profunditat els detalls d’un sector complex o inclús opac. Buscar assessorament és clau perquè no fer res no és una opció. Consulteu el Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Catalaunya (ENGINYERS BCN) poden recomanar-vos els experts que necessiteu.

Albert Basté, President de la Comissió d’Energia.