L’època universitària és un temps especialment pensat per a aprendre. Els estudiants s’hauran de convertir en autèntics enginyers i enginyeres. Per això, les experiències extraacadèmiques són claus per a un desenvolupament integral i per a fomentar el talent en el futur de l’enginyeria. En aquestes línies descobrim l’experiència dels estudiants de l’EBBE amb el món del vehicle elèctric.

Imatge de l’ePowered RACING

L’ePowered RACING és un equip format per estudiantat de l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est de la UPC (EEBE). A més de les assignatures incloses en el pla d’estudis, dedica part del seu temps i esforços a un projecte que se suma al dels estudiants d’altres escoles que competiran en els tornejos que es duen a terme. Per això, està dissenyant i construint un vehicle elèctric. En aquesta ocasió ens parlen dels reptes als quals s’enfronten i comparteixen amb nosaltres la seva aventura.

Testimoni de l’ePowered RACING

Des de fa uns anys el tema d’emergència climàtica cada cop està més present en les nostres vides. A poc a poc, s’estan introduint noves formes de mobilitat com ho és l’elèctrica. L’ePowered RACING aporta el seu granet de sorra apostant per aquesta branca, que no emeten ni soroll ni CO₂, mantenint tota l’escènica esportiva de la competició. És en aquest projecte en el qual, amb un equip format per 17 estudiants d’enginyeria de diferents àmbits: enginyeria elèctrica, electrònica industrial i automàtica, mecànica i de materials, es pot crear un prototip de motocicleta 100% elèctrica, fiable i sostenible per tal de competir amb les diferents universitats d’arreu del món.

El seu principal objectiu és aplicar els coneixements obtinguts a classe per crear un projecte industrial real, mitjançant el disseny, desenvolupament i producció d’una motocicleta de competició i posar-la a prova a la competició internacional de MotoStudent Electric, que se celebra cada dos anys al circuit de MotorLand, Aragó. Està formada per 1500 estudiants repartits en 74 universitats d’arreu del món i es divideix en dues categories: Electric i Petrol. Com a valor afegit, és el nexe d’unió entre les empreses patrocinadores i la universitat. D’aquesta manera es creen sinergies entre tots els implicats, posant-se en contacte entre elles. Amb més de 40 patrocinadors, l’equip vol seguir ampliant el nombre de contribuïdors per seguir creixent com a entitat, sabent que així podran aconseguir millors resultats.

Una mica d’història

Aquesta petita història comença l’any 2015, quan els fundadors de l’equip decideixen apuntar-se al projecte i tirar-lo endavant tot i la poca experiència en el sector i la manca d’una base tècnica. La ePR00 fou el resultat d’aquest procés d’aprenentatge de disseny i fabricació en set mesos. El 2017 comença el segon projecte, la ePR01, amb molts ànims i amb el qual gràcies a l’experiència obtinguda en la ePR00 ens va permetre obtenir bons resultats. Es van dedicar divuit mesos al disseny i a la fabricació competint finalment a la V edició de MotoStudent i aconseguint una excel·lent sisena posició a la classificació mundial, quarts a escala d’Espanya i primers de Catalunya.

Actualment el tercer prototip es troba en plena fase de fabricació tot i que mitjançant simulacions de CAD i Simulink s’ha pogut aconseguir una estimació de la velocitat màxima de la nostra motocicleta elèctrica de competició, uns 225 km/h. El projecte tira endavant gràcies a l’esforç i dedicació tant dels membres de l’equip com dels patrocinadors, els quals aporten material i pressupost per poder seguir avançant en el seu prototip. Actualment, però, cal un cop de mà per poder acabar el projecte i s’ha començat una campanya de Crowdfunding a través de la plataforma Goteo. Per més informació, podeu trobar-la en el següent enllaç: https://goteo.cc/epr02.

Junts cap al futur

ENGINYERS BCN està al costat dels estudiants, donant suport al seu desenvolupament i impulsant les seves iniciatives. Col·labora amb el projecte de l’ePowered RACING, entre d’altres, per ajudar-los a aconseguir els seus objectius.

Tots els estudiants de Grau en enginyeries de l’àmbit industrial tenen veu i un espai al Col·legi. La precol·legiació és l’eina per unir estudiants amb la professió.

Equip de l’ePowered RACING i ENGINYERS BCN