Cristina Olmos, Departament del Col·legiat, Comunicació i Màrqueting.

El tan esperat 2021 ja és aquí. Sense adonar-nos ens hem plantat de nou al mes de març, un any després que comencés el malson. El moment requereix d’altes dosis de resiliència i adaptació als canvis, però, quins són els principals reptes i oportunitats que se’ns plategen en matèria d’ocupació? Fem un cop d’ull a alguns temes que ja tenim damunt la taula.

És evident, com ja us hem comentat en altres publicacions, que la crisi que ens amenaça no és tan sols sanitària, sinó també sòcio-cultural i econòmica. El teixit empresarial i el mercat laboral han patit les conseqüències del confinament, la por davant la incertesa, la baixada del consum i la mobilitat, etc. Això ha desembocat en un fort impacte en l’ocupació, amb una caiguda contundent en el nombre d’ofertes de treball. Ja tenim servit, per tant, el primer i segurament més important dels reptes: la recuperació de la contractació i la preservació de les condicions laborals. Caldrà destinar bona part dels recursos a aquests efectes. Els fons europeus han de contribuir a assolir aquest objectiu a nivell estatal, però a més, caldrà impulsar el diàleg entre allò públic i els estaments privats per a unificar forces i dirigir-les en la direcció més adequada. Esperem que així sigui. El Col·legi dels Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials per la seva part, ja s’ha posat mans l’obra, destinant part dels esforços per a contribuir a la recuperació mitjançant la Borsa de treball.

La situació és tan insòlita que ha esdevingut un esperó, un accelerador dels canvis que ja es venien observant a través de la transformació digital, com apuntava el degà, Miquel Darnés, en l’article publicat en aquest blog el passat setembre del 2020. L’expansió del teletreball planteja un altre dels reptes, però també una gran oportunitat. Ara bé, l’adaptació s’ha fet a marxes forçades i hi ha encara molts fils per lligar, tant a nivell legislatiu com de formació, entre d’altres. Caldrà arribar a nous acords per tal de regular horaris, despeses, privacitat… quan treballem des de casa. Algunes empreses estan apostant fort per la deslocalització com a factor determinant en el benestar dels equips, com per exemple Spotify, que ja ofereix diferents modalitats per a que els treballadors triïn on i com volen treballar, arreu del món, decidint entre anar a les oficines, el teletreball o el coworking. Tot un món d’oportunitats.

A nivell legislatiu, s’han obert altres debats, com la reducció de la jornada de treball. Algunes veus aposten per reduir a quatre els dies de treball, altres reprenen la proposta de les 35 hores setmanals. Caldrà veure, però, que n’opina la patronal i si finalment s’arriba a algun acord al respecte. També es parla d’altres idees, com la renda mínima per a tothom o un nou increment en el salari mínim interprofessional. Molt a negociar per endavant.

L’esmentada transformació, a més, ha fomentat l’aparició de nous perfils professionals que han arribat trepitjant fort. A continuació, trobeu alguns exemples dels perfils més buscats en l’era digital:

  • Director d’Smart Factory (Indústria 4.0)
  • Analista Big Data i de Business Intelligence
  • Gestió d’Smart Cities
  • SEO / SEM Manager
  • Ciberseguretat
  • Experts en experiència d’usuari i Costumer Success
  • Expert en desenvolupament de software
  • Cloud Architect
  • Comunicació i estratègia digital
  • Desenvolupament de cultura digital

Entre els perfils clàssics, els informes per a aquest 2021 apunten entre els més buscats els enginyers/es de processos, els directors de logística o els tècnics de qualitat, tots ells llocs que poden ocupar els enginyers/es de l’àmbit industrial. A banda d’aparèixer nous professionals en escena, trobem també que els perfils clàssics s’hauran d’adaptar als nous temps, incorporant les competències digitals i altres soft skills a la seva feina. Ja tenim aquí el tercer repte: la transformació dels llocs de treball. Pel que fa a les anomenades hard skills o coneixements tècnics necessàries per al treball en l’era digital trobem els coneixements de business analytics, disseny per a l’usuari, intel·ligència artificial, coneixements del núvol, computació científica… És aquí on entra en joc la formació, que ens ajudarà a mantenir-nos al dia tant a nivell hard com soft, realitzant cursos, seguint conferències, amb els webinars o les píndoles formatives a Internet. Consulta el catàleg de formació i l’agenda d’ENGINYERS BCN per a obtenir més informació.

Si voleu indagar més a fons en aquest tema, podeu veure la conferència que Acció va realitzar el passat mes de febrer seguint aquest enllaç.

Per acabar, recordar que més enllà dels estralls de la pandèmia, altres factors com la qüestió mediambiental o els canvis en la mobilitat se sumen a la llista de realitats que ens interpel·len a posar en marxa noves estratègies per adaptar-nos a les característiques del moment. Els enginyers i enginyeres en seran, en molts casos, alguns dels principals artífexs a l’hora de transformar aquests reptes en oportunitats. No ens aturem.