Si la primera va ser tot un èxit, per què no repetir? La segona edició del Postgrau de Gestió Energètica Eficient d’ENGINYERS BCN arriba el 5 de febrer i per fer boca hem volgut xerrar amb alguns dels alumnes i professors que hi van participar en l’anterior edició. Disponible en format presencial o telemàtic, entreu aquí per inscriviu-vos-hi i obtenir tota la informació.

Cada cop hi ha més normatives dirigides a generar espais energèticament eficients, element clau en la transició energètica que viu Catalunya i en la lluita global contra el canvi climàtic. En aquest context, els enginyers de l’àmbit industrial hi tenim molt a dir. O més aviat, hi tenim molt a fer. I és aquí on neix el postgrau de Gestió Energètica Eficient d’ENGINYERS BCN. Aquesta formació pretén dotar de continguts, eines i estratègies pel compliment dels objectius que marquen les administracions, tractant des del mercat elèctric fins a les energies renovables i passant per temes d’autoconsum.

“UN GRAN COMPLEMENT”

Al Responsable Tècnic del departament de Manteniments d’Equipaments a l’Ajuntament de Sabadell, Albert Vidal, feia temps que li rondava pel cap la idea d’aprofundir en la contractació energètica, en els canvis normatius sobre els edificis de consum gairebé nul (nZEB) i el nou Codi Tècnic de l’Edificació i, especialment, en les noves tecnologies basades en energies renovables. El postgrau del Col·legi va ser la conseqüència lògica. “Tot i que la pandèmia, desafortunadament, ha marcat el normal desenvolupament del curs penso que els continguts han estat adequats i l’experiència prou enriquidora”. Josep Maria Robles també treballa a l’administració pública: és gestor energètic a l’Ajuntament de Granollers. “El postgrau és un gran complement per al meu lloc de feina, ja que toca totes les potes sobre les quals treballo diàriament. Volia posar-me a dia tant de normativa com de tècniques, així com de programes informàtics i empreses del sector”. Pel que fa als continguts de la formació, Robles destaca el següent: “He après molt més sobre com funciona el sistema de compra d’energia elèctrica (ho coneixia, però en absolut tan a fons), aprendre a utilitzar un programa com el Hulc per a fer certificacions energètiques en edificis (no l’havia tocat mai), i entrar a fons en normatives com les del vehicle elèctric, o qüestions de certificació energètica com calcular el baseline (concepte del qual ni havia sentit parlar)”.

PREPARAR-SE PELS REPTES DEL FUTUR

El coordinador del postgrau és el col·legiat Alberto Basté, també president de la Comissió d’Energia del Col·legi. Sobre el primer mòdul (que ell imparteix), explica: “Faig una introducció sobre el funcionament del mercat majorista de l’energia, explicant quins són els diferents subjectes del mercat i què fa cada un, com es formen els preus de l’electricitat com a unió dels diferents components regulats i de mercat lliure. Aprenem a entendre el funcionament de les tarifes regulades i les ofertes del mercat lliure, com validar les factures i com trobar oportunitats d’estalvi”. Considera el primer mòdul com a “fonamental” per al professional que es dedica al sector de l’eficiència energètica, ja que “d’aquesta manera pot fer una aproximació al client entenent com consumeix energia i pot aconseguir-li estalvis i millores com a primer pas abans de començar a treballar en la reducció de consum i les inversions en eficiència. Lluís Morer, Cap de Programa d’Estalvi i Eficiència Energètica de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), també és un dels professors del postgrau: “A les classes m’esforço per tal que l’alumne tingui una visió energètica global de la situació actual dins l’àmbit dels edificis, la indústria i el transport. Tenir clar on estem per poder entendre els canvis que caldrà afrontar els anys vinents per assolir els compromisos fixats en l’àmbit de l’energia i sostenibilitat en l’àmbit català, espanyol i europeu”. Preguntat pels continguts que imparteix, Morer subratlla el següent: “Les millores tecnologies disponibles de cada àmbit, els seus avantatges, inconvenients i els estalvis energètics que es poden assolir quan s’implementen mesures com la rehabilitació energètica d’edificis, la mobilitat elèctrica o tecnologies eficients i transversals al sector industrial. Per acabar, també hi ha una sessió dedicada a l’anàlisi econòmica per saber avaluar quins projectes són més rendibles”.

La segona edició del postgrau comença el 5 de febrer, i tot i que es recomana realitzar-lo sencer també es pot fer per mòduls: “Contractació energètica eficient”, “Gestió energètica eficient a l’entorn Big Data”, “Eines per a la gestió energètica eficient” i “Aspectes claus de la transició energètica sobre l’alerta climàtica”. Comptar amb professionals preparats pels reptes del futur també és una de les responsabilitats d’ENGINYERS BCN i, per aquest motiu, us animem a ser els protagonistes del canvi.

Carles Illana, Departament del Col·legiat, Comunicació i Màrqueting d’ENGINYERS BCN.