Les botigues canvien de mans, els locals comercials s’adapten als nous temps, i al darrera d’això sempre hi ha un enginyer de l’àmbit industrial que ho fa possible. Aquest professional comprova que el projecte compleix la llei i ajuda en la legalització d’aquesta activitat. D’aquí ve el nom Legalització d’Activitats, una de les tasques que més realitzen els nostres professionals.

Conscients de la seva importància, el Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona (ENGINYERS BCN) va posar en marxa al 2019 el primer Postgrau de Legalització d’Activitats que existeix a l’Estat. L’èxit d’aquesta formació ha permès que a l’octubre comenci una nova edició en línia (més informació aquí).

ÚNIC

El postgrau és l’evolució d’un curs que ja realitzava ENGINYERS BCN des de feia més de 10 anys. Per què es va decidir ampliar-lo? Jordi Artiga, coordinador del postgrau i enginyer tècnic industrial, respon: “La legalització d’activitats és un tema tant ampli que necessita un gran nombre d’hores. Llegir moltes normatives, practicaf, veure com s’apliquen les diferents normes, les interpretacions, la cadena normativa, etc.”. En aquest sentit, destaca la seva importància quant al contingut de la formació: “No hi ha cap altra curs que desenvolupi tan àmpliament totes les diferents disciplines necessàries afectades directament, com d’altres de col·laterals com són les obres, les instal·lacions, BIM, tramitació electrònica, normativa sanitària, etc.”. De fet, afageix, ja hi ha hagut empreses que s’han interessat pels alumnes que han desenvolupat aquest curs.

La formació va dirigida tant als que es volen introduir en aquest sector com als que volen estar al dia d’un sector que evoluciona constantment. Xavier Torrent, professor, posa l’accent en la normativa que els estudiants aprenen: “Cada vegada més aquests tipus de legalitzacions estan sotmeses a declaracions responsables o comunicacions prèvies, on el tècnic projectista assumeix tota la responsabilitat sobre la posada en marxa d’una activitat”. I és que en aquests casos, afirma, l’administració ja no tutela el tècnic projectista sinó que “fa un control a posteriori un cop l’activitat ja està en funcionament”.

PARLEN ELS ALUMNES

Albert Gallofré és tècnic de la Unitat de Projectes de l’Àrea d’Infraestructures de la Universitat de Barcelona, on realitza projectes d’instal·lacions i la seva execució. “Estar al dia de les novetats quant a normatives és una necessitat a la nostra professió i aquest curs de postgrau m’ha ajudat en part a aconseguir-ho”, assegura. “Sempre m’he mogut per enginyeres i sovint ens toca legalitzar activitats, i a vegades es dona per fet que aquest procés es senzill i que qualsevol enginyer tècnic pel fet de tenir-ne atribucions ja n’és capaç. Doncs la pràctica no es correspon amb la realitat, per poder legalitzar activitats, necessites una bona base que si bé la pots aconseguir amb l’experiència, una bona manera també és la formació específica com la d’aquest curs. Estic content amb el resultat, ha superat de llarg les meves expectatives”.

Un altre testimoni és el de Diana Portal. “Vaig decidir inscriure’m al Postgrau en veure l’anunci a la pàgina del col·legi de Tarragona”. La raó és que aquesta formació ha comptat amb la col·laboració en l’organització d’Arktec, S.A, del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Girona (ENGINYERS GI), el Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Manresa (ENGINYERS MANRESA) i el Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Tarragona (ENGINYERS TARRAGONA). “Feia temps que buscava una formació en aquest camp que fos extensa i combinés teoria i pràctica a la vegada. El resultat és el que esperava, després de mesos d’esforç i dedicació estic molt contenta i recomanaria aquesta formació.” Igualment, Eva Penalba va ser alumna i afirma: “També estic molt contenta perquè m’han ajudat a sintetitzar i tenir una visió molt més global”. “Sòc tècnica municipal i com en molts Ajuntaments petits i mitjans no tinc cap company amb qui debatre interpretacions. Hi ha moltissima normativa i alguna d’interpretació complexa. Ara treballo amb més seguretat”.

Finalment, també hem preguntat a Juan Luis Vera. Va fer el postgrau i assegura estar-ne satisfet: “El fet que els professors siguin experts en la matèria i t’acompanyin en la interpretació de cada disposició legal amb múltiples exemples i resolent qualsevol tipus de dubtes li atorga encara més valor, i aquest acompanyament és de vital importància. Existeixen consensos generalitzats que en la legislació no apareixen i aquesta formació també et permet conèixer els diversos procediments administratius per al desenvolupament d’aquests projectes”. “Al meu entendre, iniciar-te professionalment com a tècnic de projectes de llicències d’activitat sense els coneixements que aquesta formació posa a la teva disposició, implicaria assumir els riscos associats a compromisos legals que adquireixes durant el desenvolupament d’aquesta professió”.

Carles Illana, Departament del Col·legiat, Comunicació i Màrqueting d’ENGINYERS BCN.