Segons el documental “The Great Hack” de Netflix, als Estats Units Trump va guanyar les eleccions i a Gran Bretanya hi va haver el Brexit gràcies a la gran quantitat d’informació que té Facebook dels seus usuaris i que va servir per decantar el vot dels indecisos. És clar que, cada cop més, les xarxes bullen, fins i tot s’encenen de tant en tant, perquè els humans hem redescobert una nova forma de comunicació, que de fet és força vella.

Fer córrer notícies perquè se n’assabenti el major nombre possible de gent sempre ha estat una pràctica habitual. Podríem posar molts exemples d’esdeveniments importants que han succeït arran d’un boca-orella massiu. Neró va fer córrer la brama que havien estat els cristians els que havien provocat el foc que va arrasar part de la ciutat de Roma i, segurament, Hitler en va prendre bona nota par culpar els comunistes de l’incendi del Reischstag, o parlament alemany. Abans, però, la presa de la Bastilla, el 14 de juliol de 1789, va ser un clar exemple, en aquest cas contrària al poder, de com les notícies, veritables o falses, poden córrer com la pólvora quan hi ha les condicions favorables per fer-ho. A casa nostre també en tenim alguns exemples històrics, com ara el “Corpus de sang”, el 1640, o la reacció popular contra els rebels, el juliol de 1936.

Val a dir que des de l’aparició del telègraf, el telèfon, la ràdio i la televisió, les possibilitats de comunicació van augmentar considerablement, tot i que els mitjans de comunicació de masses són unidireccionals i no permeten la comunicació en xarxa. La telefonia mòbil i Internet van ser dues novetats que van multiplicar exponencialment el volum de comunicacions diàries de veu i dades. I una prova del poder de la telefonia mòbil va ser el famós “passa-ho” per SMS, que va fer perdre el 2004 les eleccions al Partit Popular, després de l’atemptat de l’11-M. Aleshores les xarxes socials estaven a les beceroles. Després hi ha hagut, entre altres, el 15-M i l’1-O, on ja les xarxes socials sí que hi van tenir un paper cabdal.

Però què és una xarxa social? Segons la Viquipèdia: “Una xarxa social és una estructura social composta per individus (o organitzacions) anomenats «nodes» que estan connectats per un o més tipus d’interdependència com ara amistat, parentesc, interessos comuns, intercanvis financers, relacions sexuals, creences, coneixements o prestigi”. I des del Col·legi hem volgut aprofitar l’auge que tenen i apostar per tenir-ne una de pròpia, tot i ser privada, ja que per entrar-hi cal estar col·legiat. Per tant, no estem parlant d’una xarxa social strictu sensu, sinó més aviat d’una Intranet corporativa amb estructura de xarxa. Però això no li treu valor, ans al contrari, ofereix la seguretat de saber que contactaràs amb col·legiats amb el quals compartim interessos i professió, i no amb persones d’altres àmbits o amb “bots” o “trolls”.

Així doncs, hem volgut apostar per una nova forma de comunicació entre col·legiats, que si la sabem aprofitar ens pot ser molt útil a tots plegats. La XARXA e-BCN ofereix diverses possibilitats com ara compartir informació; contactar amb companys del mateix sector professional o que comparteixen interessos; organitzar la comunicació i la documentació en les comissions de treball i grups territorials i contactar via xat amb diversos serveis del Col·legi, entre més coses. També hem creat una aplicació pel mòbil per facilitar-ne el seu ús. Som conscients que estem començant i que cal millorar algunes coses, així com afegir-n’hi de noves, com també que la plataforma no pot competir pel que fa el disseny i prestacions amb les potents xarxes socials, però el seu valor intrínsec és molt gran. Cal remarcar que el “valor” d’una xarxa creix exponencialment en relació el nombre de membres. Per tant, si ens ho proposem, la XARXA e-BCN es pot convertir en la gran xarxa de l’enginyeria de l’àmbit industrial. Aconseguir-ho dependrà de tots nosaltres.

Miquel Darnés, degà del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona.