Dels efectes de la crisi provocada pel Coronavirus se’n fan moltes especulacions, algunes més aventurades i d’altres que de ben segur haurem d’afrontar. L’impacte en l’economia i l’ocupació és una d’aquestes. Per això, tot i que ens haurem d’anar movent pas a pas a mesura que es desenvolupen els fets, en aquest moment de desescalada del confinament cal que ens preparem per a reactivar els motors.

Una de les conseqüències que marcaran aquesta etapa és l’impacte econòmic que l’aturada pel coronavirus ha produït a nivell mundial. Molts analistes ja estan fent les seves valoracions i pronòstics. Diferents possibilitats s’estudien: una evolució en forma de “V”, en forma d’”U” o, en el pitjor dels supòsits, en forma d’”L”. En el que coincideix totes tres és en assenyalar una important caiguda de l’economia i l’ocupació. En aquest punt ja podem observar el fort daltabaix en gràfiques que impressionen una mica, com la que podeu veure a continuació, que compara les dades d’atur del passat mes d’abril amb els dels anys anteriors:

www.idescat.cat

Les xifres mostren fins a quin punt en tan sols dos mesos la pandèmia ha fet estralls en l’ocupació. Durant el passat abril prop de 51.000 persones perdien la feina a Catalunya i ja superaven les 700.000 les afectades per un ERTO. Així, la recuperació de l’economia i dels llocs de treballs, que es venia observant després de la crisi econòmica de Lehman Brothers, s’ha vist aturada per aquesta nova crisi mundial. Això sí, amb unes característiques completament diferents a les de l’anterior.

Pel que fa l’activitat econòmica, el sector més afectat és el de serveis. El segueixen la indústria i la construcció, dos sectors amb forta ocupabilitat pels enginyers. Dins l’àmbit industrial, el sector de l’alimentació, tèxtil, fusta, paper i arts gràfiques és el que millor s’ha mantingut fins ara. Les indústries extractives i d’energies, les pitjor parades per aquest nou sotrac de l’economia.

CURES PAL·LIATIVES

Els governs tracten de donar respostes que proporcionin un coixí al món empresarial en general i a les persones en particular. Oferir paquets de mesures per aturar el cop ha estat bona part de la feina de les darreres setmanes a nivell autonòmic, estatal i europeu. Unes, això sí, amb millor acollida que altres. Els esforços van orientats, per una banda, a oferir flexibilitat que faci possible continuar amb l’activitat professional tant com es pugui: teletreball, reducció de jornades, mesures higièniques i de distanciament en els llocs de treball, horaris flexibles… tot per aportar solucions davant una aturada global, que requereix conciliar per compensar la manca d’activitat escolar, entre altres coses.

Per altra banda, s’estudien o ofereixen mesures per a una certa relaxació a nivell de pagaments d’impostos o préstecs per facilitar que se’n pugui fer front. A més, els ajuts públics a empreses, autònoms o persones en situació d’atur o afectades per ERTOs s’han sumat en la vessant financera. Entre ells, els que ofereix ENGINYERS BCN, subvencionant la formació en línia o amb petites píndoles econòmiques per a autònoms. En aquests moments, tot suma.

Però aquestes mesures immediates o a curt termini, s’hauran de complementar amb plans de reactivació de l’economia i l’ocupació. Els fons per a la reconstrucció, la recuperació, el finançament o les reserves d’emergència seran del tot necessaris en el mig i llarg termini. Amb tot, el concepte de solidaritat sobrevola tot aquest treball que, per ser veritablement efectiu, s’hauria d’aplicar de manera global i a diferents escales.

REACTIVAR L’OCUPACIÓ

Després d’aquesta breu anàlisi, però, toca centrar-nos en la pròpia situació i planificar les accions que caldrà dur a terme en aquest procés de desescalada. Sobretot ens volem dirigir a les persones que han perdut la feina durant el confinament o que ho faran ens els propers mesos. En molts casos, els nostres col·legiats porten temps sense necessitat de buscar feina, ja que, afortunadament, en els últims anys hem passat per temps de bonança quant a l’ocupació.

El Servei d’Ocupació i Promoció Professional (SOPP) d’ENGINYERS BCN proporciona assessorament per a la recerca de feina a tots aquells que ho necessiteu, perquè pugueu fer-la de la manera més ràpida i profitosa. A més, ja està en marxa un pla per recuperar el volum d’oportunitats laborals, que, esperem, contribuirà a tornar a una certa normalitat el més aviat possible. Si necessiteu ajuda o heu de buscar feina, contacteu amb ocupacioipromocio@ebcn.cat. Trobareu més informació aquí.

A més, les circumstàncies extraordinàries no han fet desaparèixer les habituals. Per això, les ganes de millorar seguiran i han de seguir presents en les nostres vides. La promoció professional, en breu, també s’haurà de reactivar. Per a tots aquells que vulgueu fer un canvi, promocionar a un lloc millor o simplement desenvolupar les vostres competències personals, també som aquí per donar-vos suport en aquestes fites.

Per acabar, tots aquells que necessiteu incorporar un enginyer/a a la vostra empresa recordeu que publicar ofertes de treball a la Borsa de treball del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials és gratuït, que el servei és exclusiu i especialitzat en enginyeria de l’àmbit industrial i que tots els tràmits es poden fer de manera telemàtica. Trobareu més informació dels serveis d’ocupació per a empreses aquí.

Cristina Olmos, Departament del Col·legiat, Comunicació i Màrqueting d’ENGINYERS BCN.