Entre tots construïm la societat en què vivim, aportant el nostre potencial i articulant-nos per tal que les coses funcionin. L’enginyeria aporta cada dia solucions per a fer un món millor. Són nombroses les seves aplicacions, transformadores a molts nivells: seguretat, salut, accessibilitat, medi ambient, comunicació, transports… Avui parlem de la vocació de servei present a la professió.

Permeteu-me que en aquesta ocasió us parli de la meva experiència personal. Durant més de 10 anys vaig dur a terme l’orientació professional de centenars d’estudiants dels darrers cursos d’enginyeria de l’àmbit industrial. Entre les qüestions que freqüentment apareixien durant les entrevistes hi ha moltes que feien referència a les motivacions dels estudiants: per què van triar la carrera, què volien fer en el futur, etc. Les respostes eren molt diverses, però en els darrers anys, especialment després de la crisi econòmica, moltes atenien a les ganes de contribuir a fer un món millor.

Recordo amb especial emoció l’entrevista amb un jove enginyer que tenia plans d’estudiar un postgrau en sociologia. Em va sorprendre molt, la veritat, no era una proposta massa habitual. Normalment, aquells que es plantejaven ampliar la seva formació pensaven en màsters o postgraus de la branca tècnica. Quan li vaig preguntar per què, em va dir que considerava que conèixer bé la societat l’ajudaria a fer millors aportacions en la seva tasca com a enginyer. Aquesta idea em va obrir els ulls vers la multidisciplinarietat que també impregna el món de l’enginyeria.

Altres històries tenien a veure amb fer arribar recursos energètics a aquells que més ho necessiten, per les dificultats de la seva conjuntura social i econòmica. Moltes anaven adreçades a desenvolupar recursos destinats a la salut, però, sobretot, destacaven per nombroses les relacionades en la preservació del planeta i el medi ambient. Les energies renovables o la gestió de residus, principalment.

Abans de col·laborar estretament amb el món de l’enginyeria mai no m’havia plantejat aquest potencial social que pot tenir la professió. Assistir a actes relacionats amb l’enginyeria, les conferències, les ejornades o aquell debat tan interessant sobre disseny industrial, on vaig comprendre l’abast que pot tenir un disseny determinat en la creació de realitats socials diferents, m’ha fet comprendre fins a quin punt aquesta professió és important i transformadora.

CONFINAMENT I ENGINYERIA

En aquests dies tan durs que estem vivint, estem assistint a iniciatives per part de nombrosos col·lectius que intenten contribuir com poden a superar aquesta etapa: els voluntaris que fan la compra a les persones més vulnerables, els esportistes que ofereixen sessions gratuïtes per mantenir-nos en forma, artistes, còmics o músics oferint entreteniment per alleugerir la situació. Ni parlar-ne del personal mèdic i sanitari que s’està deixant la pell per fer front a la pandèmia.

Entre els enginyers i enginyeres també hi ha hagut una important mobilització. Des del confinament responsable i amb l’ajuda dels recursos online, el nostre col·lectiu professional arrenca projectes per a la producció d’EPIs, de respiradors, d’equipaments mèdics, de transport de mercaderies… Se suma, a més, la importància d’assessorar per tal que tota aquesta mà de recursos es dugui a terme complint la normativa per assegurar la seva seguretat, funcionament i condicions d’ús. Un exemple és el d’aquest grup de col·legiats d’ENGINYERS BCN que han fabricat amb èxit un respirador i que treballen per distribuir-ne més.

Quant durarà l’estat d’alarma i les conseqüències que se’n derivaran és una incògnita encara. Mai ens havíem enfrontat a una crisi d’aquestes característiques. El que sí que sabem és que aquest virus ens canviarà i ens obligarà a trobar nous camins per a tirar endavant, alguns d’ells ja s’estan dibuixant. Entre altres coses, el que ha quedat clar és que l’aposta per la recerca i el desenvolupament és de vital importància i no pot quedar desatesa. Que la ciència i la tecnologia milloren les nostres vides i les salven.

Serà important transmetre aquest missatge a les futures generacions, aplanant el terreny de les vocacions per a les carreres tècniques. L’enginy posat a disposició d’un món millor on viure.

Cristina Olmos, Dpertament del Col·legiat, Comunicació i Màrqueting a ENGINYERS BCN.