Heu escoltat alguna vegada que el cos és la màquina més perfecta que hi ha? Segur que sí, però aquesta mateixa complexitat del cos humà que fa possibles coses increïbles requerirà, quan s’espatlla, solucions molts cops també complexes. En una de les seves nombroses aplicacions, l’enginyeria treballa per trobar-les.

Les pròtesis, implants i òrgans artificials actuals reflecteixen avenços tècnics sorprenents i l’enginyeria és, en bona part, responsable d’això. Moltes respostes provenen especialment de la biomèdica, donat que combina diferents disciplines, com la mecànica, l’electrònica, la física o la biologia. Tot i així, en general, els enginyers de l’àmbit industrial tenen molt a aportar en aquest terreny. Concretem una mica més:

 • La creació i el disseny de diferents tipus de sistemes artificials.
 • La recerca i aplicació de materials per a la indústria mèdica.
 • El desenvolupament de mecanismes complexes i micromecanismes.
 • Processos industrials: qualitat, innovació, etc.
 • Disseny i impressió en 3D de productes biomecànics.
 • Manuals i formació en l’ús i el manteniment.
 • Programació, sensors…
 • Càlcul, estadístiques, aplicació de normativa…

Com veieu, hi ha molta feina a fer per aconseguir solucions cada cop més avançades davant la pèrdua o disfunció d’algun òrgan. Les creacions més punteres persegueixen que els sistemes artificials desenvolupin una activitat que s’apropi a la biològica, permetent una millor adaptació al medi. La micro i nanotecnologia són, en aquest sentit, fonamentals. A través de la programació es treballa per simular el sistema nerviós i aconseguir que les pròtesis reaccionin a les ordres del cervell o que puguin presentar sensibilitat davant els estímuls. L’electrònica, la robòtica i la mecànica s’apliquen a diferents escales, de manera interna i externa al cos. Amb tot, l’objectiu és simular el comportament, la forma i el funcionament d’organismes vius.

ON S’APLIQUEN AQUESTES TECNOLOGIES?

Les aplicacions de la biomecànica i l’enginyeria biònica són molt àmplies, tal com dicta l’activitat humana. Algunes d’elles estan relacionades amb la part del cos que atenen i d’altres amb l’objectiu funcional. A continuació, n’apuntem algunes en aquest dibuix:

QUINES COMPETÈNCIES SÓN NECESSÀRIES?

De tot el que hem anat comentant podrem extreure que parlem de feines pròpies de l’enginyeria, ja que requeriran les competències bàsiques que aquesta formació proporciona:

 • Coneixements de matemàtiques, física, programació…
 • Capacitat d’anàlisi.
 • Coneixement d‘eines conceptuals, manuals i tècniques necessàries per al disseny i la producció.
 • Coneixement de la normativa.
 • Generació de documentació administrativa, gestió de productes, compra de materials,  plans de manteniment.

Altres aspectes més concrets per aquest perfil implicaran, però, sinèrgies amb altres disciplines del coneixement, tal com apuntàvem al principi d’aquest article.

Algunes veus parlen d’un futur evolutiu híbrid per a la raça humana, en què la tecnologia es fusionarà amb els organismes vius per millorar l’espècie. Sona a ciència ficció, però la veritat és que es tracta d’una realitat força tangible.

Cristina Olmos, Departament del Col·legiat, Comunicació i Màrqueting a ENGINYERS BCN.