L’enginyeria és una professió molt antiga. Des dels primers homes que van dissenyar eines de tall a base de pals i pedres a la complexitat actual de la professió han passat milers d’anys. Però, què li espera al futur de la professió? Quins són els nous perfils d’enginyers que estan sorgint com a conseqüència dels avenços tecnològics? Et donem algunes pistes del que, preveiem, demanaran les empreses en els propers anys.

Els perfils professionals lligats a l’enginyeria de l’àmbit industrial han canviat amb el pas del temps. Des dels pèrits als graduats, passant pels enginyers tècnics industrials, la professió s’ha anat reinventant per donar resposta a les innovacions de la indústria i la tecnologia. Especialment els darrers anys, des de la darrera reforma universitària i com a conseqüència de l’acceleració dels canvis econòmics, socials i ecològics.

Si bé, per exemple, a dia d’avui continuem trobant una forta demanda d’enginyers d’instal·lacions (el perfil tradicionalment més demanat a la Borsa de treball d’ENGINYERS BCN, com es pot veure en el gràfic), els requeriments que es demanen a aquests candidats s’han modificat sensiblement. En aquesta línia, ens trobem, per exemple, que projectes com la creació de punts de càrrega de vehicles elèctrics són una especialitat cada cop més freqüent per als enginyers d’instal·lacions. Tendències d’aquest estil ens fan pensar en què ocupacions que fins fa poc no existien estan emergent mica en mica i que en un futur no massa llunyà en tindrem d’altres que encara ni tan sols existeixen.

Estirant del fil, trobem altres figures d’enginyeria amb creixent demanda per part dels ocupadors. Veiem quines són algunes d’elles:

Gestió energètica i Enginyeria ambiental. Aquestes feines tenen un fort impacte a tots els nivells, especialment el social i ecològic. La preocupació creixent per la conservació del planeta i les seves fonts d’energia s’aplica a molts sectors (mineria, construcció, agricultura…) i està constantment present en la indústria. Reduir residus, minimitzar els agents conteniments i la despesa energètica, dissenyar i produir productes més sostenibles… un gran ventall de feines en què l’enginyeria té molt a aportar.

Biomedicina i biotecnologia. És una de les professions més noves a nivell acadèmic, tot i que la presència dels enginyers en els àmbits mèdic i sanitari ve de molt abans que existís una carrera especialitzada. Aquest perfil es ramifica en funció dels objectius perseguits: pròtesi, hospitals, aparells de diagnòstic mèdic…

Robòtica, automatització industrial i nanotecnologia. L’electrònica és una de les especialitats de l’enginyeria que més ha canviat com a resultat dels avenços tecnològics de les darreres dècades. Combinant-se amb les tecnologies de la informació i la comunicació ofereix immenses possibilitats, tant dins la industria, per a l’automatització de processos, com a altres nivells més de caire domèstic. La creixent presència i desenvolupament de microxips i nanobots (nanotecnologia), s’aplica a aparells d’ús quotidià en les nostres vides. La instrumentació, el control, la mecatrònica, entre altres… totes elles són sortides molt plausibles dins l’enginyeria.

Organització industrial. El Grau en Enginyeria d’Organització Industrial es va començar a impartir després de la reforma de Bolonya, agafant el testimoni de l’anterior titulació de segon cicle i ampliant-ne els continguts acadèmics. Cal destacar que, tot i ser potser el perfil menys tècnic de les enginyeries de l’àmbit industrial té molt d’èxit entre els estudiants, però també a nivell de demanda per part de les empreses, i aquesta tendència va en augment.

Disseny industrial. El disseny s’aplica a tots els àmbits de la vida i la societat. Vivim en l’era de l’estètica, però pensar que aquesta especialitat té només a veure amb criteris d’aparença ens deixaria molt lluny de la veritable essència del disseny. La importància d’aquesta enginyeria radica en fer més útils, més còmodes, més eficients i, per què no, també més boniques les creacions, els enginys. En un mercat fortament competitiu, el disseny i desenvolupament de productes aporta un factor diferenciador dins les companyies, motiu pel qual, a més del gran ventall on té aplicació la seva feina, fan d’aquesta enginyeria una professió força atractiva en l’actualitat.

ALGUNS CONSELLS

Per acabar amb aquesta revisió dels perfils emergents actuals és interessant apuntar un parell de punts. El primer, la necessitat constant i creixent de connectar el mon acadèmic i el professional. Les anomenades professions STEM són les més requerides pel mercat laboral, però no les més triades pels estudiants, d’aquí que el sistema educatiu s’esforci any rere any en fomentar-les i en millorar la qualitat d’aquests ensenyaments, un repte no pas fàcil, sobretot si pensem amb la rapidesa en què esdevenen els avenços científics i tecnològics.

El segon, i últim, el fet que mentre que unes professions s’estan extingint i acabaran desapareixent els propers anys, d’altres noves es creen dia a dia. Per això, cal pensar que molts dels que seran els perfils professionals del futur encara no existeixen. Es fa difícil saber on ens trobarem d’aquí 10 o 15 anys, per això és vital ser conscient de la importància de la necessitat d’aprendre al llarg de la vida, reclicar-se contínuament i liderar el propi procés d’aprenentatge i desenvolupament. El Servei d’Ocupació i Promoció Professional d’ENGINYERS BCN pot ajudar-te en aquest repte. No deixis de transmetre’ns les teves consultes, neguits o necessitats.

Cristina Olmos, Departament del Col·legiat, Comunicació i Màrqueting d’ENGINYERS BCN.