La logística consisteix a aplicar estratègies d’optimització per abreujar temps, reduir costos de transport i d’emmagatzematge i aconseguir que el producte arribi al destinatari final en el lloc adequat quan el necessita. El difícil repte d’establir i gestionar les estratègies que intervenen en els processos logístics i obtenir el màxim rendiment en cada fase és responsabilitat del departament de logística, un dels òrgans vitals de qualsevol empresa on la demanda de professionals no para de créixer.

Els professionals que actualment requereix el sector avaluen el cicle de vida d’un producte des de la producció fins al consum final, el funcionament amb relació a la compra, l’emmagatzematge, el transport i la distribució, per tal d’obtenir els millors resultats.

José Fernández és responsable de logística de la Divisió Industrial de Palau Automativa Manufacturing amb seu a Palau-solità i Plegamans. En aquesta planta que forma part de la xarxa d’empreses del Grupo Sesé, un gegant del transport i la logística, es fan muntatges en seqüències per al sector de l’automoció. “Apliquem sistemes de producció ajustada (JIT o just in time) d’eficiència total per a Volkswagen i per a Seat. Aquests sistemes es basen a fabricar exclusivament els productes necessaris en les quantitats i en el moment precisos.

Els vehicles es desmunten parcialment a l’Estat espanyol (motor, eixos davanter i posterior, rodes i tubs d’escapament), les peces s’envien en contenidors marítims a destinacions com Algèria, on no tenen plantes productives d’automoció, i allà en fan el muntatge. Nosaltres gestionem la recollida dels components necessaris per al muntatge arreu del món, el 80% procedents d’Alemanya, però també de Turquia i del Marroc, i ens encarreguem a més de la part de l’enviament al client final”, explica.

Les responsabilitats d’aquest expert en logística també inclouen tasques com ara determinar el tipus d’embalatge per a cada producte, l’optimització de càrregues i la definició del layout al magatzem, és a dir, l’organització d’un flux de materials eficient en funció de les operacions i els moviments que cal fer per fabricar el que demanen els clients.

En aquest context de “màxima exigència”, afirma que “complir els terminis d’entrega amb els clients és determinant en qualsevol organització empresarial. Aquest és un món estressant i competitiu. Els processos logístics estan formats per una sèrie de fases o etapes que se succeeixen en cadena, i hi ha molta gent que depèn de la nostra feina”.

EL PROCÉS DE PRODUCCIÓ

La planificació i el control dels estocs són condicions indispensables per de qualsevol empresa. Tant és així que tenir a l’abast els materials requerits en el moment just per complir amb els clients sense necessitat de tenir estoc excessiu és el problema clàssic de producció que els sistemes MRP (material requirements planning o planificació de les necessitats de material) pretenen solucionar.

Com a responsable de logística, Fernández n’és molt conscient. De fet, quan explica què pot aportar un perfil d’enginyer a aquesta feina, diu que la logística està molt vinculada a la vessant de producció. “Quan es tracta de definir espais i optimitzar costos de transports o de rutes, si bé és cert que si portes temps en el sector tot es pot aprendre, un enginyer que comença aporta sobretot coneixements de sistemes MRP; coneixements per coordinar la cadena de subministrament, des de l’origen fins al seu destí final com a article de consum. I s’ha de dir que aquesta és una cadena intensa; com a experts en el tema, cal ser conscients que immobilitzar components són diners que no aporten res a l’empresa.” D’altra banda, comenta que “a Espanya queden poques empreses que es dediquin a la producció de béns. La tendència és que la seva activitat empresarial siguin cada cop més els serveis, i la logística n’és un. Qualsevol embalum es mou, i fer-ho implica reduir temps, estocs. Al final, són diners que estalvies per un costat i guanyes per un altre. Què aporta la logística? Una empresa pot guanyar i perdre milions aplicant aquestes estratègies. És un servei, doncs, que t’ha de permetre disposar del que necessites quan ho has de tenir sense costos addicionals”, conclou.

Sonsoles Miguel, periodista