Quan vols fer un canvi professional o, en el pitjor dels casos, t’has quedat a l’atur i necessites trobar feina, el primer recurs és dirigir-te a les ofertes de treball. Evidentment, és el que cal fer. No obstant, des de fa anys i cada cop més, els experts destaquen la importància del networking per ampliar les oportunitats d’ocupació. Cal tenir present, però, que en molts casos no serà ben vist recordar-se’n dels contactes només quan es necessiten. A més, consolidar una xarxa de contactes professionals potent no és una cosa que es pugui fer de la nit al dia.

Els contactes que anem fent al llarg de la nostra vida i, especialment, durant la nostra trajectòria professional es poden convertir en ocupadors, però també en clients, proveïdors, col·laboradors, prescriptors, amics… tot un món d’oportunitats. És important cuidar i ampliar la teva xarxa de manera quotidiana. Aspectes com les afinitats a nivell d’interessos, formació o experiència seran un punt essencial per tenir contactes de qualitat. En aquest sentit, es tracta de tenir no només una xarxa amplia, sinó també coherent i funcional.

Hi ha moltes maneres de fer contactes. Alguns sorgeixen de forma natural, els coneixem a la feina, una fira  o en un curs, per exemple. Altres els podem buscar, incentivar la presa de contacte. Les xarxes virtuals ajuden a mantenir-los al llarg del temps amb interaccions més habituals i riques, salvant les barreres del temps i l’espai. Val la pena aprofitar-les. Són una eina útil després que coneguem algú interessant en el “món real”. La recomanació és no deixar passar massa temps per establir contacte a Internet, com a màxim unes 72 hores, a més d’enviar missatges personalitzats fent referència al punt de trobada. També, pots buscar i connectar directament amb persones fent cerques per paraula clau o mitjançant els contactes dels teus contactes.

Una altra vessant interessant de tenir una bona xarxa és el potencial d’aprenentatge que ens ofereix. Es poden compartir notícies, articles, esdeveniments…Veure el que altres persones fan també ens pot suggerir què podem o volem fer per evolucionar en la nostra carrera.

Recursos a ENGINYERS BCN

Per a ser un millor professional, és important cultivar la participació i la col·laboració. El Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona (ENGINYERS BCN) proporciona l’escenari ideal per potenciar la teva xarxa i treballa cada dia per millorar-lo. Ara compta amb la XARXA e-BCN, la comunitat virtual de l’enginyeria de l’àmbit industrial. De moment, podràs accedir-hi si ets membre d’una Comissió o Grup Territorial (apunta’t a un d’aquests grups aquí). A principis de 2020 s’obrirà a tots els col·legiats i precol·legiats.

Les activitats, les Comissions d’ENGINYERS BCN, els Grups Territorials del Col·legi, la XARXA e-BCN… totes són peces clau per contribuir a potenciar un bon networking.

Cristina Olmos, Departament del Col·legiat, Comunicació i Màrqueting a ENGINYERS BCN.