Quan pensem en el futur imaginem vehicles voladors i vestits estridents. Però tocant de peus a terra ens adonem que els propers anys la vida canviarà, sí, però ho farà en allò que no esperem. El 17 de maig ENGINYERS BCN va celebrar el debat “L’enginyeria 4.0 en l’entorn industrial, de l’edificació i d’infraestructures, automoció i transport” on diversos experts van donar les claus del que serà la Catalunya de demà.

 

És l’Any de l’Enginyeria 4.0 al Col·legi i això vol dir que se sent parlar molt de la professió del futur entre les parets d’ENGINYERS BCN. El debat del passat mes de maig anava en aquesta línia: fàbriques robotitzades, edificis intel·ligents i vehicles connectats. Conduït per Pere Rodríguez, coordinador de l’Any, i moderat per Carles Miranda, d’ACCIÓ, l’acte va analitzar alguns dels sectors en què la Quarta Revolució Industrial tindrà més impacte.

INDÚSTRIA
Als anys 90, el Lean Manufacturing semblava a casa nostra tota una revolució. Avui ja no ho és, però per a Javier Franco, gestor de projectes de LEAN BOX, aquesta metodologia de treball japonesa està vivint ara un canvi important: la presència dels robots col·laboratius. A diferència dels tradicionals, aquestes màquines cooperen amb els humans, s’adapten molt bé a diversos entorns, tenen un disseny arrodonit, velocitats més reduïdes i detectors de col·lisió. Les fàbriques, per tant, a poc a poc van tenint robots versàtils, intel·ligents i fàcils d’utilitzar que augmenten considerablement la productivitat.

EDIFICIS
Vam començar integrant els aparells electrònics dels immobles en una mateixa xarxa local. Després, es va posar el focus en la sostenibilitat (edificis de consum energètic quasi nul, ús d’energies renovables…). Ara, segons Antoni Garcia, col·legiat i consultor, fins i tot se sap que podrem arribar a parlar amb les nostres cases. I aquestes aprendran de nosaltres gràcies a les tecnologies disruptives. Això implicarà l’eficiència operativa i energètica i la innovació en els productes. Garcia, a més, va puntualitzar durant el debat que la governança i la planificació són essencials per estar ben preparats.

TRANSPORT
Que còmode seria tenir una aplicació al mòbil mitjançant la qual l’usuari rebria informació en temps real de l’estat de qualsevol sistema de transport! També serviria per pagar-ho tot i es generarien bonificacions quan s’utilitzés el transport públic. D’aquí a uns quants anys ja no caldrà explicar-ho en condicional perquè serà una realitat, segons Nel·la Saborit, membre de la Junta de la Societat Catalana d’Ordenació del Territori. Sabrem automàticament en quin carrer hi ha aparcament disponible i les empreses tindran una gran quantitat de dades (els autobusos, per exemple, sabran exactament quantes persones pugen i baixen). Això permetrà desenvolupar el “transport públic a demanda”.

VEHICLES
Tot i els entrebancs que han patit alguns fabricants els últims anys, els vehicles sense pedals ni volants, és a dir, totalment automatitzats, estan més a prop que mai de dominar la ciutat. José Manuel Barrios, Innovation Manager a Applus IDIADA Group, va explicar durant l’acte que els cotxes del futur seran elèctrics, compartits i autònoms i que estaran connectats amb els nostres mòbils.

 

 

 

La Catalunya de demà ja és aquí, o, com a mínim, és a ENGINYERS BCN, el punt de trobada dels professionals que vulguin treure el cap a l’enginyeria que ve.

Mireu el vídeo complet de la jornada a la plataforma Torna-la a Veure fent clic en aquest enllaç.

Carles Illana (cillana@ebcn.cat), àrea de Comunicació i Màrqueting d’ENGINYERS BCN.