“L’excés d’informació desinforma.” Carles Noguera, subinspector de Bombers de la Generalitat, va criticar així el que passa en molts parcs de bombers: hi ha molta documentació tècnica on s’indica, per exemple, si un immoble compleix la normativa, però, en canvi, poca informació sobre l’operativa dels serveis d’emergència.

Ho va dir a la conferència que el Col·legi va organitzar per presentar els esforços que Bombers de la Generalitat i de l’Ajuntament de Barcelona estan fent per agilitzar els temps d’actuació.

UN PAS ENDAVANT
Noguera va explicar que, com a contrapartida, han posat en marxa les FOER. Es tracta d’un document emmagatzemat a l’arxiu informàtic (i, per tant, que es pot consultar des de qualsevol ordinador) amb informació clau sobre edificis de gran alçària, centres hospitalaris, estacions de tren d’alt risc, etc. Per tenir aquestes fitxes, els bombers estan visitant moltes d’aquestes instal·lacions i recollint informació de gran utilitat (per exemple, quin és el sentit de circulació, l’accés més ràpid, on són els hidrants, els elements de tall, les zones de risc…). Fins i tot, s’afegeixen senyalitzacions a parets i sostres per fer la intervenció molt més ràpida.

“Es tracta, en definitiva, d’avançar-nos al que pugui passar”, va concloure Noguera, que va acabar la presentació recalcant la importància de fer que la informació sigui vàlida per a tots els nivells de comandament. És a dir: el redactat ha de ser estàndard, entenedor i clar.

L’EXEMPLE DE BARCELONA
La segona part de l’acte la va protagonitzar Hèctor Carmona, cap de la Unitat de Protecció Civil de l’Ajuntament de Barcelona. Des del seu departament s’està impulsant l’anomenat model SOAP (Sistema Municipal d’Ordenació de l’Autoprotecció), una simplificació dels plans d’autoprotecció en algunes activitats concretes. L’objectiu principal és la intervenció ràpida dels serveis d’emergència externs (s’informa d’accessos, sectorització, fonts de perill, punts sensibles i altra informació rellevant).

L’acte, proposat per la Comissió de Seguretat contra Incendis i Emergències i la de Plans d’Autoprotecció i Protecció Civil, va estar conduït pel secretari del Col·legi, Jordi ArtigaM, i va servir per posar el focus en els canvis que caldria introduir en la documentació que preparen els tècnics i els diferents agents del sector. Més immediatesa, claredat i dades pràctiques amb una meta concreta: fer del temps entre l’inici de l’incendi i la fi de l’evacuació el més curt possible.

Mireu el vídeo complet de la jornada a la plataforma Torna-la a Veure fent clic en aquest enllaç. (exclusiu per a col·legiats i precol·legiats d’ENGINYERS BCN).

Carles Illana (cillana@ebcn.cat), Departament de Formació, Comunicació i Màrqueting d’ENGINYERS BCN.