La Generalitat treballa amb un objectiu: aconseguir que l’any 2050 tota l’energia provingui de fonts verdes. Ho va dir Francesc Vidal, responsable de l’Àrea d’Energies Renovables de l’Institut Català d’Energia, en la interessant xerrada “Autoconsum, element disruptiu de la transició energètica” que va impartir el passat 28 de novembre a ENGINYERS BCN. El canvi de model energètic va ser el fil conductor d’un acte que va servir per conèixer els reptes, les dificultats i iniciatives que estan marcant aquest procés en el qual l’autoconsum fotovoltaic té un paper clau.

La xifra és prou aclaridora: el 92% de l’energia que consumim a Catalunya prové de fora (gas natural, petroli, urani, etc.); per tant, depenem del que passa a altres països. Aquesta falta de “control” impedeix que puguem fer gaire cosa quan, per exemple, enmig d’una onada de fred, pugi considerablement el preu de la llum. Quina és, doncs, la solució? Segons va explicar Francesc Vila a la seu col·legial, el fet que el 100% de la demanda energètica se subministri des de recursos renovables apoderarà el ciutadà.

UN NOU MODEL
No és l’únic avantatge. L’impuls de les energies verdes reduiria els costos ambientals, milloraria la qualitat de l’aire i minimitzaria la pobresa energètica. Es tractaria d’impulsar un nou sistema enfocat en tres eixos: l’econòmic (garantir el subministrament i un preu competitiu), el social (l’energia és un dret fonamental) i el mediambiental (es reconeix que el canvi climàtic és una amenaça ambiental mundial).

LA LÍNIA QUE CAL SEGUIR
Ara bé, com s’aconsegueix tot això? No és una tasca senzilla: administracions, empreses i ciutadans han de col·laborar. Treballant plegats es poden posar en marxa les tecnologies del segle xxi:

  • Vehicle elèctric. De tota l’energia de l’exterior que consumim a Catalunya, el 40% ve del transport. Us imagineu un futur en què tots els vehicles fossin elèctrics? Les notícies de la pujada del preu del petroli no ens afectarien. Recàrrega i endavant. La Generalitat ja treballa en un pla per millorar la xarxa de punts de recàrrega i les empreses automobilístiques cada vegada presenten més models elèctrics. A casa nostra encara és minoritari, però l’avanç és constant.
  • Autoconsum fotovoltaic. És legal i una alternativa tècnicament i econòmicament viable. A més, el cost mitjà de les plaques fotovoltaiques s’ha reduït un 80% en vuit anys (la generació d’aquesta energia ja és més barata que les fonts de combustibles fòssils). No obstant això, la seva presència a l’Estat espanyol encara és escassa. Tot i ser un país amb molt de sol, és a la desena posició en generació d’energia fotovoltaica (ho podeu comprovar al gràfic).
  • Emmagatzematge distribuït i smart grid. La millora en la gestionabilitat de les fonts renovables i la digitalització de l’energia són també clau en aquesta transició.

La normativa actual i les iniciatives que la Generalitat està implementant van completar la conferència que va tornar a demostrar el compromís del Col·legi amb la sostenibilitat i la professió.

Mireu el vídeo complet de la jornada a la plataforma Torna-la a Veure d’ENGINYERS BCN fent clic en aquest enllaç.

Carles Illana (cillana@ebcn.cat), Departament de Formació, Comunicació i Màrqueting d’ENGINYERS BCN.