nZEB. Quedeu-vos amb aquesta paraula perquè la sentireu sovint. Vol dir “nearly Zero Energy Buildings”, o el que és el mateix: edificis de consum quasi nul. I és que les directives europees s’han fi xat que en els propers anys cada vegada n’hi hagi més.

Per tractar aquest tema, el 13 de juny va tenir lloc a la sala d’actes del Collegi el debat “Eficiència energètica en l’edificació i la producció industrial”. Més de tres hores d’anàlisi, idees i opinions amb intervencions d’experts, preguntes del públic i seguiment per videostreaming en el marc de l’Any de la Gestió Energètica Eficient.

TESTIMONIS DE LUXE
“Un edifici que no consumeixi ha de ser capaç de relacionar-se amb el clima.” Són paraules de Mauro Manca, enginyer d’edificis a Pich Aguilera i un dels ponents del debat. Després de les presentacions de Pere Rodríguez, coordinador de l’Any de la Gestió Energètica Eficient, i d’Antoni Garcia, consultor, el també arquitecte va destacar la importància de l’aprofitament de la llum solar, d’utilitzar la inèrcia tèrmica per traslladar el calor o el fred a les hores que menys molesten i d’aprofitar la ventilació natural. Lluís Morer, de l’Institut Català d’Energia, va explicar les estratègies de la Generalitat i com s’està avançant en també millorar la comunicació; Frederic Andreu, gerent de Solartradex, va relacionar l’aprofitament de les energies renovables amb l’existència dels nZEB; i Joaquim Daura, sales manager de Schneider Electric, va parlar d’assegurar l’eficiència energètica a partir de l’automatització, control i regulació dels edificis.

Aquest és el segon debat d’una trilogia d’actes relacionats entre si. El primer va girar entorn de les auditories energètiques i el tercer se celebrarà el 26 octubre i tractarà l’eficiència als entorns urbans.

Carles Illana (cillana@ebcn.cat), Departament de Formació, Comunicació i Màrqueting d’ENGINYERS BCN.